Ostron Rockefeller

Ostron Rockefeller sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döptes efter tidens rikaste man, John D Rockefeller. 

Elisabeth Johansson
Ostron Rockefeller
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 12 ostron
  • grovt havssalt

Gräddstuvad spenat

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g babyspenat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Hollandaisesås

  • 100 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Öppna ostronen och lägg dem i en kastrull tillsammans med vätskan. Sjud ca 1 minut. Lägg underdelen av skalen på en plåt med grovt havssalt så att de står stadigt. Sätt ugnen på 250°.

  2. Spenat: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden. Koka upp och vänd i spenaten. Krydda med salt och peppar.

  3. Sås: Smält smöret och ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull på medelvärme eller i ett varmt vattenbad. Vispa kraftigt till ett skum. Ta kastrullen från värmen och ställ den på en blöt disktrasa så att den står stadigt. Tillsätt smöret i en fin stråle under kraftig vispning.

  4. Fördela spenaten på bottnen av skalen. Lägg på ostronen och ­skeda över hollandaisen.

  5. Gratinera högt upp i ugnen tills ostronen fått en fin gyllene färg. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?