Ostron med lavasalt och rödvinsvinägrett

Recept på ostron med lavasalt och rödvinsvinägrett. Lägg upp ostronen på en bädd av svart lavasalt.
Elisabeth Johansson

Ostron med lavasalt

  • 12 ostron - rock oyster
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 tsk lavasalt - svart

Rödvinsvinägrett

  • 1 bananschalottenlök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja

Tillbehör

  • 2 dl lavasalt - svart

Gör så här

  1. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Blanda ihop lök, vinäger och olja.

  2. Strö ut lavasalt på tallrikar eller på ett stort fat. Öppna ostronen.

  3. Strö peppar och lavasalt på ostronen och servera med rödvinsvinägretten.

Att dricka till ostron med lavasalt

Gosset Grand Rosé Brut, Frankrike, 497 kr.

Här passar det med en elegant roséchampagne. Utsökta, rödbäriga toner och en eftersmak med längd och fräschör.

 Hittar du inte den här champagnen på ditt Systembolag, be personalen att hjälpa dig med ett liknande.

Salt, lavasalt och lakritssalt?

Salt är i lagom mängder undergörande för många viner. Saltet förstärker fruktigheten i ett vin och dämpar upplevelsen av syrlighet och strävhet.

Lavasalt är havssalt som färgats svart med aktivt kol för att likna lava. Finns att köpa i välsorterade delikatess- och livsmedelsbutiker.

Du kan också prova att strö över lite lakritssalt till servering. Det lyfter smakerna på ett raffinerat sätt. Finns i delikatessbutiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!