Ostpaj med sparris – recept

Recept på ostpaj med sparris är en bra bufférätt. Om du vill förbereda kan pajskalet göras flera veckor i förväg och frysas in. Grädda med fyllning samma dag den ska serveras.

Ostpaj med sparris – recept
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 250 g sparris - grön
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 200 g spenat - färsk
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Klä degen i formen med aluminiumfolie och tryck fast ordentligt runtom. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 10 min.

  3. Fyllning: Bryt av den nedre delen på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.

  4. Ansa och finhacka purjolöken. Skala och riv vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i smör ca 2 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg spenatfräset i pajskalet och smula över fetaosten.

  5. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och lägg i sparrisen. Tryck till sparrisen så att den kommer ner i äggstanningen.

  6. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 30 min tills den är gyllene och har ”stannat".

Vad tyckte du om receptet?