Ostpaj med rädissallad

Recept på ostpaj med rädissallad. Välj en lagrad ost som fyllning, gärna präst- eller västerbottensost. Den knapriga salladen med rädisor och snackgurka passar perfekt till. Använd gärna fin rädisblast till garnering.

Ostpaj med rädissallad
Ostpaj med rädissallad Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 150 g smör
  • 2 - 3 msk vatten

Fyllning

  • 200 g lagrad ost
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar

Sallad

  • 1 msk kummin - hel
  • 1 knippa rädisor
  • 4 snackgurkor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ formen i frysen i ca 15 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Grädda pajbottnen mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  4. Fyllning: Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och cayennepeppar.

  5. Lägg osten i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut och låt svalna.

  6. Sallad: Rosta kumminen i en torr stekpanna tills den fått fin färg. Låt svalna. Ansa och skär rädisorna i klyftor. Halvera och skär gurkan i bitar. Blanda rädisor och gurka med kummin, olja, citronsaft, salt och peppar. Lägg lite av salladen på pajen och servera resten till.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: