Ostgratinerad zucchini med rouille

Går man på marknaderna tidigt på morgnarna i Frankrike kan man hitta hemodlade, ekologiska grönsaker till bra priser. Servera som förrätt, tilltugg eller med grillat kött och kyckling. Rouille är en god och krämig sås som passar bra till soppor, fisk och skaldjur. Om man vill kan man mosa i en kokt potatis när man börjar hälla i oljan.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 8 små zucchini - eller 4 vanliga, stora
  • 150 g ost - lagrad, till exempel gruyère
  • 1 msk repad timjan
  • flingsalt
  • svartpeppar - malen
  • ev cajennepeppar - lite

Rouillesås

  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vinäger
  • 0,5 g saffran - (1 påse)
  • 2 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor - finhackade
  • 2 msk chili sauce - Heinz
  • 1 msk tomatpuré
  • salt
  • cajennepeppar
  • paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Dela zucchinin på längden. Om du har stora kan du dela dem först på mitten och sedan på längden. Lägg zucchinin på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.

  3. Strö över osten och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter, tills osten smält och fått fin färg.

  4. Strö över timjan, flingsalt, svartpeppar och eventuellt kajennpeppar.

  5. Rouillesås: Vispa ihop senap, vinäger, saffran och äggulor i en skål. Droppa i oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden. Smaksätt med hackad vitlök, chili sauce, tomatpuré, salt, kajennpeppar och paprikapulver.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!