Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj i en mer rustik variant med god smak av grahamsmjöl, parmesan och färsk lök.

Charlotte Jenkinson
Ost- och skinkpaj
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 150 g gruyère
  • 50 g parmesan
  • 3 salladslökar - eller små färska lökar
  • 150 g rökt skinka - i tunna skivor
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Lägg det tillsammans med båda mjölsorterna och salt i en matberedare. Mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa hastigt ihop degen. Låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ta ca 1/6 av degen och forma till en lång och smal rulle. Kavla eller tryck ut resterande deg i en pajform, ca 26 cm i diameter. Lägg rullen runt övre kanten och nyp eller tryck fast med en kniv. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Skär gruyèreosten i små tärningar. Riv parmesanen. Halvera löken och fräs i 1 msk smör ca 2 min. Fördela ost, lök och skinka i det förgräddade pajskalet.

  4. Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt den kallna.

Vad tyckte du om receptet?