Ost- och mandelöverbakad kolja med rostade morötter

Ost- och mandelöverbakad kolja med rostade morötter är en god vardagsrätt. Har de inte kolja i din fiskdisk kan den ersättas med annan vit fisk, t ex torsk eller sej.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g koljafilé
  • 800 g morötter - gärna i olika färger
  • 800 g potatis
  • 1 kruka bladpersilja
  • 75 g västerbottensost
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 50 g mandel - flagad
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250˚. Skala morötterna och skär dem i breda stavar. Blanda dem med 1 msk olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta morötterna mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  3. Lägg fisken i en ugnssäker form och krydda den med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Repa bladen från persilja. Skär osten i mindre bitar. Mixa persilja, ost, smör och hälften av mandeln i en liten matberedare. Klicka smöret på fisken och strö över resterande mandel.

  5. Fös ihop morötterna på plåten och ställ formen med fisken vid sidan om. Tillaga ca 10 min.

  6. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Servera fisken med rostade morötter och pressad potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!