Ost- och jalapeñobröd

Brödet får en härligt het smak av inlagd jalapeño. Det passar perfekt till soppan, inget extra smör behövs.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 215 g jalapeño - inlagd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl ost - riven lagrad
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 2 dl ost - riven lagrad

Gör så här

  1. Låt jalapeñon rinna av. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, jalapeño, ost, socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Tryck ut degen i en välsmord långpanna, ca 30 x 40 cm. Skåra degen till 30 rutor med en bakskrapa. Nagga degen och låt jäsa ytterligare ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över osten. Grädda mitt i ugnen i 225°, ca 20 min.

  4. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i bitar och serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!