Osso buco

Osso buco är en klassisk italiensk rätt. Vanligtvis används persilja i gremolatan men här har vi gjort den på basilika.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 skivor kalvlägg - med ben (à 300 g)
  • 100 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 4 dl vitt vin - torrt
  • 1 burk körsbärstomater - (400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin

Gremolata

  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta

Tillbehör

  • ris - eller bröd

Gör så här

  1. Skala och hacka selleri, morot och lök. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.

    Foto: Lina Eriksson

  2. Blanda mjölet med salt och peppar. Vänd köttskivorna i blandningen. Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna tills det har fått fin färg. Lägg över köttet i en gryta.

    Foto: Lina Eriksson

  3. Fräs rotfrukter, vitlök och chili i 2 msk olja i stekpannan ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med under omrörning ca 2 min. Häll på vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår. Lägg fräset i grytan och tillsätt tomater, vatten, fond, timjan och rosmarin. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört.

    Foto: Lina Eriksson

  4. Hacka basilikan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda basilika, citronskal och vitlök.

    Foto: Lina Eriksson

  5. Servera osso bucon överströsslad med gremolata tillsammans med ris eller bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!