Osso buco

Osso buco är en klassisk italiensk rätt. Vanligtvis används persilja i gremolatan men här har vi gjort den på basilika.

Osso buco
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 skivor kalvlägg - med ben (à 300 g)
  • 100 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 4 dl vitt vin - torrt
  • 1 burk körsbärstomater - (400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin

Gremolata

  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta

Tillbehör

  • ris - eller bröd

Gör så här

  1. Skala och hacka selleri, morot och lök. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  2. Blanda mjölet med salt och peppar. Vänd köttskivorna i blandningen. Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna tills det har fått fin färg. Lägg över köttet i en gryta.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  3. Fräs rotfrukter, vitlök och chili i 2 msk olja i stekpannan ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med under omrörning ca 2 min. Häll på vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår. Lägg fräset i grytan och tillsätt tomater, vatten, fond, timjan och rosmarin. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  4. Hacka basilikan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda basilika, citronskal och vitlök.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  5. Servera osso bucon överströsslad med gremolata tillsammans med ris eller bröd.

Vad tyckte du om receptet?