Örtstekt lammstek med ugnsrostad potatis och spenathummus

Örtstekt lammstek med spenathummus passar både till påsk och till andra helger när man vill ha något gott. Ugnsrosta potatisen i en form bredvid lammsteken i ugnen ca 20 min. Höj ugnsvärmen när lammet vilar till 250° och tillaga potatisen ytterligare ca 10 min så får den fin färg.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek - med ben
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 rosmarinkvistar
  • 2 kvistar timjan
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Spenathummus

  • 40 g spenat - färsk
  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt

Haricots verts

  • 400 g haricots verts
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • potatis - ugnsrostad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva vitlöken. Skär små skåror i köttet och stick i vitlöksskivorna.

  2. Bryn steken runt om i smör tillsammans med örtkvistarna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 1 timme. Ta ut och låt steken vila ca 10 min innan den skärs i skivor.

  3. Hummus: Spola av kikärterna med kallt vatten. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök och tahini. Tillsätt olja och spenat och mixa slätt. Krydda med salt.

  4. Haricots verts: Ansa bönorna. Skala och skiva vitlöken. Stek bönor och vitlök i smör under omrörning 3–5 min. Krydda med salt.

  5. Servera lammsteken med potatis, spenathummus och bönor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!