Lammstek med ugnsrostad potatis och färska örter

Örtstekt lammstek med spenathummus passar både till påsk och till andra helger när man vill ha något gott. Ugnsrosta potatisen i en form bredvid lammsteken i ugnen ca 20 min. Höj ugnsvärmen när lammet vilar till 250° och tillaga potatisen ytterligare ca 10 min så får den fin färg.

Elisabeth Johansson
Lammstek med ugnsrostad potatis och färska örter
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek - med ben
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 rosmarinkvistar
  • 2 kvistar timjan
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Spenathummus

  • 40 g spenat - färsk
  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt

Haricots verts

  • 400 g haricots verts
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • potatis - ugnsrostad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva vitlöken. Skär små skåror i köttet och stick i vitlöksskivorna.

  2. Bryn steken runt om i smör tillsammans med örtkvistarna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 1 timme. Ta ut och låt steken vila ca 10 min innan den skärs i skivor.

  3. Hummus: Spola av kikärterna med kallt vatten. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök och tahini. Tillsätt olja och spenat och mixa slätt. Krydda med salt.

  4. Haricots verts: Ansa bönorna. Skala och skiva vitlöken. Stek bönor och vitlök i smör under omrörning 3–5 min. Krydda med salt.

  5. Servera lammsteken med potatis, spenathummus och bönor.

Vad tyckte du om receptet?