Örtstekt lamm med parmesanflarn och rödvinssås

Örtstekt lammentrecôte med zucchini- och parmesanflarn och rödvinssås passar bra att servera i påsk. Använd rött vin av bättre kvalitet till såsen så smakar den så mycket bättre.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g lammentrecôte
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 msk soja - japansk
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Flarn

  • 1 rulle smördeg - kyld (250 g)
  • 1 zucchini - stor (400 g)
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 tsk salt - + 1 krm + 1 krm
  • 100 g parmesan
  • 250 g ricottaost
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 50 g rucola
  • 1 tsk citron - pressad

Garnering

  • timjan
  • rosmarin

Gör så här

  1. Flarn: Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär zucchinin i skivor. Stek dem i 1 msk olja i en het stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt. Lägg zucchiniskivorna i ett durkslag och låt dem rinna av.

  2. Riv parmesanen. Blanda hälften av osten med ricottan. Krydda med 1 krm salt och peppar. Rulla ut smördegen. Skär ut en rundel, ca 28 cm i diameter, och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Bred på ostkrämen och lägg på zucchiniskivorna. Strö över resterande parmesan.

  3. Grädda flarnet mitt i ugnen ca 20 min. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

  4. Putsa lammentrecôten och krydda runt om med salt och peppar. Stek den tillsammans med 6 timjankvistar och 2 rosmarinkvistar i 2 msk smör ca 4 min på varje sida, till 58° innertemperatur. Ös köttet med smör och örter under stekningen. Ta upp och låt köttet vila medan såsen lagas.

  5. Häll sockret i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Häll på vatten och vin och tillsätt 1/4 kruka vardera av timjan och rosmarin samt fond och soja. Låt koka kraftigt ca 5 min. Sila över skyn i en kastrull och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör.

  6. Skär köttet i skivor. Blanda rucolan med 1 msk olja, citronsaft och 1 krm salt. Toppa flarnet med rucola och pinjenötter och servera det till lammentrecôte och sås. Garnera med örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!