Örtknäcke

Recept på örtknäcke. Kavla in sesam- och vallmofrön i degen så fastnar de lättare. Servera gärna med krukost med dillfrön.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk kummin - hel
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 dl krutrök - eller annan, riven
  • 3 dl rågmjöl - (165 g) grovt
  • 3,5 dl vetemjöl special - (210 g)
  • 2 msk timjan - hackad färsk
  • 1 msk rosmarin - hackad färsk

Garnering

  • 3 msk sesamfrön
  • 3 msk vallmofrön
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda i kummin, socker, salt, ost, rågmjöl, vetemjöl och de hackade örterna och arbeta till en smidig deg.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunt, ca 50 x 10 cm. Picka tätt med gaffel. Strö över sesam- och vallmofrön och kavla in dem. Pensla på olja och strö över flingsalt.

  4. Sporra eller skär degen i bitar, ca 3 cm breda, och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!