Örtig Janssons frestelse

Örttäcket ger den smakrika klassikern en ny dimension. Janssons frestelse blir jättegod med örter.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Janssons frestelse

  • 1 lök - liten gul
  • 1 msk smör
  • 800 g potatis
  • 1 burk anjovisfiléer - (125 g)
  • 3 dl vispgrädde

Örtströbröd

  • 4 bröd - (ca 120 g) mörkt, fryst, i skivor
  • 2 persilja - kvistar
  • 2 dillkvistar
  • 2 dragon - färska kvistar
  • 25 g smör - kallt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör. Låt svalna. Skala och strimla potatisen. Varva potatis, lök och avrunna ansjovisfiléer i en ugnssäker form. Häll över ansjovisspad och grädde.

  3. Skär det frysta brödet i mindre bitar. Lägg det i en matberedare tillsammans med bladen av örterna och mixa till ett fint ströbröd.

  4. Strö örtströbrödet över frestelsen och hyvla över smöret med en osthyvel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, tills potatisen känns mjuk. Täck ev med aluminiumfolie om den börjar bli för mörk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!