Örtgratinerad lax med bulgursallad

Recept på örtgratinerad lax med en lättlagad sås som går snabbt att göra. Det här är perfekt som en lite lyxigare rätt mitt i vardagen.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé - à 140 g

Bulgursallad

  • 2 dl bulgur - klippt
  • 1 schalottenlök
  • 100 g babyspenat
  • 1 grön zucchini
  • 2 polkabetor
  • 2 msk citronrapsolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymalen
  • 1 dl hasselnötter - rostade hackade

Örttäcke

  • 4 stjälkar dill
  • 2 stjälkar dragon
  • 2 stjälkar timjan
  • 0,5 knippa persilja
  • 1 dl panko
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk hummerfond
  • salt
  • peppar
  • 1 msk dill - hackad

Gör så här

  1. Tina fisken i plastförpackningen i kallt vatten i cirka 30 minuter. Torka av bitarna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Salta och peppra fisken.

  2. Bulgursallad: Koka bulgurn till salladen enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna. Blanda den kokta bulgurn i en stor skål med skalad finstrimlad schalottenlök, babyspenat, fint skivad zucchini och skalade tunt skivade polkabetor. Skiva gärna på mandolin. Blanda olja och vinäger med salt och peppar och häll över salladen och vänd runt. Strö över rostade hasselnötter.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Örttäcke: Lägg dill, dragon, timjan, persilja och panko i en mixer och kör tills det blir smuligt. Klicka ner smöret och kör ihop till en massa. Salta och peppra. Bred örttäcket över laxen och ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

  5. Sås: Vispa crème fraiche, grädde och hummerfond i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt, peppar och hackad dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök