Örtbullar
I kyl: 12 timmar
Jäsning: 40 minuter
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Recept på örtbullar vilka passar utmärkt till sommarens alla fester. Lätt att förbereda dagen före eftersom degen är kalljäst. Smakar godast nybakade, men går utmärkt att frysa. Saltet i ägget som används till pensling gör att ägget inte trådar sig.
Ingredienser
-
25 g
jäst
-
6 dl
vatten
-
0,5 msk
salt
-
13 - 14 dl
vetemjöl special
- (780–840 g)
Fyllning
-
1 kruka
basilika
-
1 kruka
persilja
-
1 kruka
timjan
-
300 g
ost
- riven lagrad, t ex västerbottensost
-
400 g
färskost
- naturell
Pensling
-
2
ägg
-
1 krm
salt
Garnering
-
2 msk
vallmofrön
-
1 msk
flingsalt
Gör så här
-
Blanda jäst och kallt vatten i en matberedares degskål och lös upp jästen. Tillsätt salt och mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen 10–15 min. Låt degen jäsa övertäckt i kylen ca 12 timmar.
-
Fyllning: Hacka örterna och blanda med den rivna osten.
-
Knåda degen lätt och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel på väl mjölat underlag. Fördela färskost och örtblandningen ovanpå och tryck till lätt.
-
Vik ihop degen från långsidan så att det blir en avlång rektangel. Kavla lätt så att fyllningen trycks in i degen.
-
Skär degen i 1 1/2 cm långa remsor tvärsöver och tvinna dem med mjöliga händer till snurror. Vik in ändsnutten under bröden. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg, blandat med salt, och strö över vallmofrön och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.