Örtbrytbröd

Brytbröd är både gott och vackert på buffébordet.
Allt om Mat
Örtbrytbröd

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl - (840 g)

Fyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl ost - riven lagrad
  • 1 dl rosmarin - hackad
  • 1 dl basilika - hackad

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37°. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma degen till runda bullar och kavla sedan ut dem till två rektanglar, ca 20 x 30 cm.

  3. Bred på smör och strö över ost och örter. Rulla ihop och skär i 2–3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i två cirklar på bakpappersklädda plåtar. Sätt ugnen på 225°.

  4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön och flingsalt.

  5. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt dem kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Fler bröd smaksatta med örter: