Örtbakad lammentrecôte med primörsallad

I påsktid passar det utmärkt att byta ut rostbiff med potatissallad mot påsklamm med vårgrön primörsallad. Laga och njut!

Caroline Hofberg
Örtbakad lammentrecôte med primörsallad

Ingredienser

  • 600 g lammentrecôte
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 250 g körsbärstomater - gärna på kvist

Örttäcke

  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,75 dl baguette - riven, dagsgammal
  • 0,5 dl pecorinoost - finriven
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk persilja - hackad
  • 3 msk timjan - hackad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 krm nymald svartpeppar

Krämig primörsallad

  • 750 g delikatesspotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 250 g grön sparris
  • 4 salladslökar
  • 1 äpple
  • 1,5 dl edamamebönor - tinade
  • 150 g babyspenat
  • 2 dl pecorinoost - grovriven

Dressing

  • 1 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Primörsallad: Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen och halvera de som är större. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och flingsalt. Rosta potatisen mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kallna.

  2. Bryt av den nedre grova delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Spola sparrisen i kallt vatten och låt rinna av. Skär sparrisen i bitar.

  3. Dressing: Repa bladen från basilikan. Skala och pressa vitlöken. Mixa basilika, vitlök, äggulor, senap och citron med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och krydda med salt och peppar.

  4. Örttäcke: Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med övriga ingredienser.

  5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Bryn köttet runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i en köttermometer i köttets tjockaste del. Fördela örttäcket över köttet och tryck till försiktigt. Lägg tomaterna vid sidan om.

  6. Tillaga köttet mitt i ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött, beräkna cirka 20 minuter. Låt köttet vila i 5–10 minuter under aluminiumfolie innan det skärs i tunna skivor.

  7. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär äpplet i tunna strimlor. Blanda potatisen med dressingen. Vänd ner salladslök, äpple, bönor, spenat och ost.

  8. Servera köttet med tomater och den krämiga primörsalladen.

Vad tyckte du om receptet?