Örtbakad lammentrecôte med primörsallad
I ugn: 45 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
I påsktid passar det utmärkt att byta ut rostbiff med potatissallad mot påsklamm med vårgrön primörsallad. Laga och njut!
Ingredienser
-
600 g
lammentrecôte
-
2 msk
smör
-
1 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
-
250 g
körsbärstomater
- gärna på kvist
Örttäcke
-
2
vitlöksklyftor
-
0,75 dl
baguette
- riven, dagsgammal
-
0,5 dl
pecorinoost
- finriven
-
3 msk
olivolja
-
3 msk
persilja
- hackad
-
3 msk
timjan
- hackad
-
2 tsk
dijonsenap
-
1 krm
nymald svartpeppar
Krämig primörsallad
-
750 g
delikatesspotatis
-
2 msk
olivolja
-
1 tsk
flingsalt
-
250 g
grön sparris
-
4
salladslökar
-
1
äpple
-
1,5 dl
edamamebönor
- tinade
-
150 g
babyspenat
-
2 dl
pecorinoost
- grovriven
Dressing
-
1 kruka
basilika
-
1
vitlöksklyfta
-
2
äggulor
-
2 tsk
dijonsenap
-
1 tsk
citron
- pressad
-
1,5 dl
rapsolja
-
2 msk
vatten
-
2 krm
salt
-
1 krm
nymald svartpeppar
Gör så här
-
Primörsallad: Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen och halvera de som är större. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och flingsalt. Rosta potatisen mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kallna.
-
Bryt av den nedre grova delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Spola sparrisen i kallt vatten och låt rinna av. Skär sparrisen i bitar.
-
Dressing: Repa bladen från basilikan. Skala och pressa vitlöken. Mixa basilika, vitlök, äggulor, senap och citron med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och krydda med salt och peppar.
-
Örttäcke: Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med övriga ingredienser.
-
Sänk ugnsvärmen till 200°. Bryn köttet runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i en köttermometer i köttets tjockaste del. Fördela örttäcket över köttet och tryck till försiktigt. Lägg tomaterna vid sidan om.
-
Tillaga köttet mitt i ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött, beräkna cirka 20 minuter. Låt köttet vila i 5–10 minuter under aluminiumfolie innan det skärs i tunna skivor.
-
Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär äpplet i tunna strimlor. Blanda potatisen med dressingen. Vänd ner salladslök, äpple, bönor, spenat och ost.
-
Servera köttet med tomater och den krämiga primörsalladen.