Orientaliska filorullar med pease

Kryddiga vegorullar som fylls med pease-färs, den veganska färsen som görs på gröna ärter. Pease-färs hittar du i frysdisken, men även annan vegofärs fungerar bra. Rullarna kan serveras både varma och kalla.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 salladslökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 150 g peasefärs
  • olivolja
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk harissa
  • 3 msk aprikoser - hackade
  • 1 dl koriander - hackad
  • 1 dl persilja - hackad
  • 100 g fetaost
  • salt
  • 1 pkt filodeg - 250 g
  • 50 g smör - till pensling
  • svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Strimla löken och hacka vitlöken. Stek färs, salladslök och vitlök några minuter i olivolja. Låt de torra kryddorna fräsa med mot slutet.

  2. Ta från värmen och rör i harissa. Låt kallna. Blanda i aprikoser, örter och smulad ost. Smaka av med salt.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Täck filodegen med en fuktig kökshandduk så torkar den inte. Dela ”högen” med filoark tvärsöver.

  4. Lägg ut dubbla filoark till varje rulle. Lägg på fyllning längs ena kortsidan. Vik in långsidornas kanter och rulla ihop till rullar.

  5. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smält smör och strö på sesamfrö.

  6. Grädda i mitten av ugnen tills rullarna har fin färg, cirka 20 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök