Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta är en vegetarisk pastarätt. Ricotta i ugnen får en härligt krämig konsistens och passar perfekt till pasta.
Ingredienser
-
250 g
ricottaost
-
2
vitlöksklyftor
-
100 g
kronärtskocksklyftor
- marinerade
-
2 msk
kapris
- små
-
1
aubergine
-
2 msk
olivolja
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
300 g
orecchiettepasta
Pesto
-
0,5 dl
pinjenötter
-
50 g
rucola
-
50 g
pecorino
- eller parmesanost
-
1 dl
olivolja
-
0,5 dl
vatten
-
0,5 tsk
flingsalt
Garnering
-
20 g
rucola
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp ricottaosten på en plåt med bakplåtspapper. Krossa vitlöksklyftorna med skal på och lägg dem bredvid. Häll av spadet från kronärtskockor och kapris och lägg på plåten. Skär auberginen i små tärningar och lägg bredvid. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
-
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
-
Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Ta bort skalet från de ugnsbakade vitlöksklyftorna. Lägg vitlöken i en mixerskål och tillsätt pinjenötter, rucola, ost, olja, vatten och flingsalt. Mixa slätt med mixerstav.
-
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda pastan med pesto och ugnsbakade grönsaker. Skär ricottan i bitar och strö den över. Garnera med rucola.