Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta

Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta är en vegetarisk pastarätt. Ricotta i ugnen får en härligt krämig konsistens och passar perfekt till pasta.

Petra Lindstrand
Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 250 g ricottaost
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g kronärtskocksklyftor - marinerade
  • 2 msk kapris - små
  • 1 aubergine
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 300 g orecchiettepasta

Pesto

  • 0,5 dl pinjenötter
  • 50 g rucola
  • 50 g pecorino - eller parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk flingsalt

Garnering

  • 20 g rucola

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp ricottaosten på en plåt med bakplåtspapper. Krossa vitlöksklyftorna med skal på och lägg dem bredvid. Häll av spadet från kronärtskockor och kapris och lägg på plåten. Skär auberginen i små tärningar och lägg bredvid. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.

  2. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna.

  3. Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Ta bort skalet från de ugnsbakade vitlöksklyftorna. Lägg vitlöken i en mixerskål och tillsätt pinjenötter, rucola, ost, olja, vatten och flingsalt. Mixa slätt med mixerstav.

  4. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda pastan med pesto och ugnsbakade grönsaker. Skär ricottan i bitar och strö den över. Garnera med rucola.

Vad tyckte du om receptet?