Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

One pot-pasta med svamp, kronärtskocka och vitlök

Recept på one pot-pasta med karljohansvamp, kronärtskocka och vitlök. Smart, enkelt och smidigt, då sås och pasta kokar samtidigt i samma kastrull! Slutresultatet blir en härligt krämig pasta med italienska smaker.
Petra Lindstrand
One pot-pasta med svamp, kronärtskocka och vitlök
One pot-pasta med svamp, kronärtskocka och vitlök
One pot-pasta med svamp, kronärtskocka och vitlök
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 g pasta - t ex linguine
  • 2 dl vatten - + 1 liter
  • 20 g karljohansvamp - torkad
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 burk kronärtskockor - marinerade (300 g)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 1 dl basilikapesto

Garnering

  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och lägg i svampen. Låt den svälla ca 10 min. Ta upp svampen och sila vattnet genom ett kaffefilter. 

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt kronärtskockorna rinna av.

  3. Fräs svamp, lök och vitlök i smör tills vätskan kokat in och allt fått fin färg. Tillsätt vin och svampvattnet. Låt koka ca 1 minut.

  4. Häll i grädde, 1 liter vatten, kronärtskockor, 1,5 tsk salt och 2 krm peppar. Koka upp och lägg i pastan. Rör tills pastan sjunker ihop. 

  5. Koka tills pastan är ”al dente”. Kontrollera att såsen är krämig, krydda eventuellt med salt och peppar.

  6. Servera pastan med pesto och repad basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Har du inte torkad svamp så går det självklart bra med färsk eller fryst svamp. Det fungerar även utmärkt att byta ut svampen mot annan sort. 

Sugen på mer pasta? Spana in några av våra favoritrecept här:

Läs mer:

Recept på klassisk lasagne

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker