Oliv- och rosmarinbaguetter

Perfekta bjudbaguetter till buffén eller till soppa. Degen är något lösare än ­vanligt, men då får man också lite extra saftiga baguetter.

Charlotte Jenkinson
Petra Lindstrand
Oliv- och rosmarinbaguetter
Oliv- och rosmarinbaguetter Foto: Lina Eriksson

Oliv- och rosmarinbaguetter

  • 1,5 dl kalamataoliver - kärnfria
  • 4 dl vatten
  • 15 g jäst
  • 6 dl vetemjöl special - (360 g)
  • 2 dl durumvetemjöl - + 1 dl
  • 2 msk rosmarin - hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Hacka oliverna. Värm vattnet till finger­varmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet.

  2. Tillsätt vetemjöl, 2 dl durumvetemjöl, ­oliver, rosmarin, olja och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 3 timmar.

  3. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Dra ut den något utan att trycka ut luften. Dela degen i tre avlånga delar. Vik över varje del en gång på längden och strö över durumvetemjöl. Tvinna dem till ­baguetter. Strö över lite extra mjöl.

  4. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

  5. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?