Oliv- och rosmarinbaguetter

Perfekta bjudbaguetter till buffén eller till soppa. Degen är något lösare än ­vanligt, men då får man också lite extra saftiga baguetter.
Charlotte Jenkinson
Petra Lindstrand
Oliv- och rosmarinbaguetter
Oliv- och rosmarinbaguetter Foto: Lina Eriksson

Oliv- och rosmarinbaguetter

  • 1,5 dl kalamataoliver - kärnfria
  • 4 dl vatten
  • 15 g jäst
  • 6 dl vetemjöl special - (360 g)
  • 2 dl durumvetemjöl - + 1 dl
  • 2 msk rosmarin - hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Hacka oliverna. Värm vattnet till finger­varmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet.

  2. Tillsätt vetemjöl, 2 dl durumvetemjöl, ­oliver, rosmarin, olja och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 3 timmar.

  3. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Dra ut den något utan att trycka ut luften. Dela degen i tre avlånga delar. Vik över varje del en gång på längden och strö över durumvetemjöl. Tvinna dem till ­baguetter. Strö över lite extra mjöl.

  4. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

  5. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!