Ölbröd med kummin

Ölbröd med kummin är ett saftigt och gott bröd. Här behövs en bra hushållsassistent för att bearbeta degen.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 dl öl - mörkt, gärna porter
  • 5 dl vatten
  • 17,5 dl vetemjöl - (1 050 g)
  • 9 dl rågmjöl - grovt (450 g)
  • 50 g jäst
  • 1,5 msk salt
  • 2 msk kummin - hel

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en hushållsassistent till en smidig deg, ca 10 min. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dra ut en rektangel av degen. Vik ihop den genom att först vika ena långsidan mot mitten och sedan vika över den andra långsidan på samma sätt. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med plast­folie och låt jäsa ytterligare ca 1 timme.

  3. Dela degen i fem bitar. Forma dem till runda bullar. Låt vila ca 10 min.

  4. Forma bullarna till avlånga limpor som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Sikta lite vetemjöl över och låt dem jäsa under plastfolie till dubbel storlek, 60–80 min. Sätt ugnen på 250°.

  5. Snitta limporna med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ­ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare ca 25 min. Låt ­bröden kallna på galler.

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!