Nyponsaft - recept på hemgjord saft

Recept på nyponsaft. Tycker du om nyponsoppa så kommer du garanterat att gilla nyponsaft!

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Nyponsaft - recept på hemgjord saft
Underbart god nyponsaft Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g nypon
  • 7 dl vatten - + 5 dl
  • 2 - 2,5 dl strösocker
  • 1 citron

Gör så här

  1. Rensa och skölj nyponen. Skär av blomfästena. Mixa nyponen i en matberedare. Lägg dem i en kastrull och häll på 7 dl ­vatten. Koka upp och låt koka i ca 1 min. Stäng av värmen, sätt på locket och låt stå i 15–20 min. Ta av locket och låt svalna.

  2. Sila nyponen genom en silduk. Spara saften. Lägg tillbaka nyponköttet i kastrullen och häll på 5 dl vatten. Koka upp, låt svalna och sila.

  3. Häll all vätska i en ren kastrull och tillsätt socker. Värm tills sockret har lösts upp och låt sjuda i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt svalna.

  4. Halvera och pressa saften ur citronen. Häll citronsaften i nyponsaften och häll den i väl rengjorda flaskor. Förslut och ­förvara kallt. Hållbar i ca 1 månad.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: