Nyponsaft med citron och vanilj

Använd gärna hela nypon och mosa dem när de har legat ett tag i det heta vattnet.
Lisa Lemke
Recept på nyponsaft.
Recept på nyponsaft.

Ingredienser

 • 500 g nypon - färska
 • 1 vaniljstång
 • 2 citroner - gärna ekologiska
 • 1,2 l vatten
 • 5 dl strösocker

Gör så här

 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten och skär dem i grova ski­vor. Ansa nyponen och blanda dem med vaniljstång och ­frön och citronskivor.

 2. Koka upp vattnet och häll det över nyponblandningen. Låt stå ca 30 min.

 3. Krossa nyponen lite grovt med en potatisstomp. Låt blandningen stå kallt, i kall matkällare eller kylen, ca 12 tim­mar.

 4. Sila av saften och häll vätskan i en stor kastrull. Tillsätt sockret och koka upp. Låt koka kraftigt tills sockret lösts upp. Dra saften åt sidan och låt svalna något. Häll saften på väl rengjorda plastflaskor och frys in den saft som inte kommer konsumeras inom kort. Fyll inte flaskorna ända upp om de ska frysas.

 5. Späd saften, 1 del saft och 3 delar vat­ten, och servera med rikligt med is.

 6. Tips! Vi fryser in saften för att slippa an­vända konserv­eringsmedel. Vill du hellre förvara den i skafferi eller liknande – tillsätt valfritt konserveringsmedel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!