Nougat de Montélimar med saffran

Drömgott nougatgodis med hasselnötter och mandel som tillverkas i Montélimar i sydöstra Frankrike. Här smaksatt med saffran.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Sockerlag

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl honung
  • 1 g saffran - (2 påsar)
  • 1 dl vatten

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 150 g mandlar - lätt rostade
  • 150 g hasselnötter - lätt rostade

Till formen

  • 3 msk florsocker
  • 0,5 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Blanda socker, honung, saffran och vatten i en kastrull. Sjud på medelvärme till en sockerlag, höj värmen och koka till 130 grader.

  2. Börja vispa äggvitorna sakta till ett fast skum i en hushållsmaskin eller med en elvisp, tillsätt sockret. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i fröna och fortsätt vispa till en maräng.

  3. Fortsätt koka sockerlagen till 150 grader. Häll i sockerlagen i marängen i en fin stråle och vispa under hela tiden. Fortsätt att vispa tills marängen är rumstempererad.

  4. Vänd ner nötterna i marängsmeten med vingen på köksmaskinen eller med en slickepott, nötterna ska vara nyrostade så att de fortfarande är ljumma.

  5. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, cirka 22 × 22 centimeter.

  6. Blanda florsocker och potatismjöl. Pudra hälften i formen. Olja in en slickepott och vänd upp smeten i formen. Pudra resten av florsockerblandningen över och låt den stå över natten i rumstemperatur.

  7. Skär upp i bitar med en vass kniv. Man kan olja in kniven med ett papper som man har droppat olja på så går det lättare.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök