Nötiga scones

Scones är snabba att baka och kan varieras på många sätt. Du kan använda torkade tranbär, hackad choklad eller fintärnat äpple i stället för nötterna.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 75 g smör - kylskåpskallt
  • 3 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk - ca
  • 1,5 dl nötkärnor - till exempel hasselnötter, valnötter, pistaschnötter, hackade

Till servering

  • frukt- och bärsallad - eller smör och marmelad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret och saltet ner i en bunke i matberedare. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt saltet, sockret och ägget blandade med mjölken. Kör till en deg, späd eventuellt med lite mera mjölk om det behövs.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in nötterna. Platta ut degen till en cirka 2 cm stor platta. Stansa ut rundlar med en kakmått. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills bröden är genomgräddade och fått färg.

  4. Servera gärna med fruktsallad eller med en klick smör och marmelad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök