Nötfylld kotlettrad

Nötfylld kotlettrad bör ätas nylagat och inte uppvärmt. Servera gärna med klyftpotatis och senapssås.
Lena Söderström
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kg fläskkotlettrad - gärna med svål, benfri
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 3 vitlökar - hela
  • 2 msk olivolja

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 1 msk smör
  • 0,5 minibaguette - dagsgammal
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 dl sötmandel
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk persilja - finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • örter - t ex rosmarin

Gör så här

  1. Fyllning: Skala och finhacka ­löken. Skala, kärna ur och skär ­äpplet i små bitar. Fräs löken mjuk i smör, ca 3 min. Tillsätt äppel­bitarna och fräs ytterligare ca 3 min. Låt kallna.

  2. Skär bort kanterna på baguetten och finfördela  brödet till smulor i matberedare.

  3. Mosa valnötskärnorna i en ­mortel. Hacka mandeln. Skala och finhacka vitlöken. Blanda nötter och mandel med vitlök, lök- och ­äppelfräs, brödsmulor och persilja. ­Krydda med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 150°. Skär ett djupgående snitt längs hela ­kotlettraden. Krydda köttet med salt och peppar. Fyll kotlettraden med nötfyllningen och bind ihop med steksnöre. Lägg köttet i en ­ugnssäker form.

  5. Halvera vitlöken. Pensla ­snitt­ytan med olja.

  6. Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 72°, beräkna ca 1 1/2 timme.  Låt köttet vila ca 15 min innan det skärs i skivor. Garnera med örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!