Nötfärs på kikärtsbädd

Nötfärs på kikärtsbädd
Nötfärs på kikärtsbädd Foto: Henrik Freek Christensen

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 3 gula lökar
  • 3 morötter - (ca 400 g)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 förp passerade tomater - (500 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 msk oregano - torkad
  • 3 vitlöksklyftor - hackade (hackade 3 klyftor)
  • 2 förp kikärter - kokta (á 380 g)
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl ost - riven (ca 60 g)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Bryn nötfärsen i 0,5 msk olivolja. Lägg åt sidan.

  3. Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i små tärningar.  Fräs i panna med 1 msk olivolja ca 5 minuter, tills de blivit mjuka.

  4. Rör ner tomatpuré, tomater, vatten, kalvfond, oregano, vitlök och till sist köttfärsen. Låt koka upp och småputtra ca 10 min. Krydda med 1,5 tsk salt och 3 krm svartpeppar.

  5. Skölj kikärterna, låt rinna av och fördela dem i en ugnssäker form. Häll över grädden.

  6. Fördela nötfärsblandningen över kikärterna och strö över osten. Gratinera i ugn ca 20 minuter, tills osten är gyllenbrun.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!