Nöt- och mandelpaj med aprikosfyllning
I frys: 15 minuter
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 25 minuter
Nöt- och mandelpaj med aprikosfyllning är en knaprig och god paj. Det portugisiska dessertvinet Moscatel de Setúbal passar bra till nötter, mandel och aprikoser. Om du vill förbereda kan pajdegen göras dagen före servering.
Ingredienser
-
3 dl
vetemjöl
- (180 g)
-
125 g
smör
-
2 msk
farinsocker
Fyllning
-
150 g
aprikoser
- torkade
-
1 dl
Alambre Moscatel de Setúbal
Nöt- och mandeltäcke
-
2 dl
hasselnötter
-
2 dl
sötmandel
-
1 dl
strösocker
-
1 dl
sirap
- ljus
-
1 dl
vispgrädde
-
1 tsk
vaniljsocker
Tillbehör
-
grädde
- lättvispad
Gör så här
-
Hacka ihop mjöl, smör och farinsocker, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en veckad pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Fyllning: Koka aprikoserna i vinet under lock ca 5 min. Mixa dem släta med mixerstav.
-
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
-
Nöt- och mandeltäcke: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort det mesta av skalet. Skålla och skala mandeln. Rosta mandeln i stekpannan tills den fått fin färg. Blanda nötter och mandel.
-
Koka socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en kastrull till en simmig sås, ca 5 min. Bred ut aprikosfyllningen i pajskalet. Lägg på nötter och mandel och häll över kolasåsen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt pajen kallna.
-
Servera pajen i bitar med lättvispad grädde.