Nöt- och chokladfudgekaka

En enkel rör ihop-kaka som blir härligt seg och kladdig. Med mörk choklad och hasselnötter blir den oemotståndlig. Kakan kan ätas som den är eller med vispad grädde.

Petra Lindstrand
Nöt- och chokladfudgekaka
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • 150 g mörk choklad - 55-70%
  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 3,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna i en het stekpanna tills skalet blivit nästan svart. Lägg dem i en handduk och gnugga bort skalen. Grovhacka dem. Hacka och smält chokladen i mikron eller över vattenbad. 

  2. Rör samman smör och socker. Rör i äggen, ett i taget. Sikta i mjölet och blanda i choklad och salt. Rör till en jämn smet.

  3. Bred ut smeten i en form, ca 23 x 30 cm med bakplåtspapper i botten. Strö över nötterna.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min tills den är torr i mitten, känn med en sticka. Ta ut och låt kallna. Skär kakan i bitar och förvara i kyl.

Vad tyckte du om receptet?