Norrlands-sushi med ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack

Norrlands-sushi är namnet på härliga laxrullar av kallrökt lax och vanlig pepparrot. Frisk ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack serveras till.

Allt om Mat
Norrlands-sushi med ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 6 skivor kallrökt lax - stora, tunna (ca 300 g)
  • 4 msk sesamfrö - (svarta och vita)
  • 200 g färskost - naturell
  • 0,5 dl crème fraiche - lätt
  • 3 msk pepparrot - finriven
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Ingefärsgurka

  • 1 gurka - liten
  • 4 msk risvinäger - japansk
  • 0,5 msk rårössocker
  • 0,5 tsk ingefära - finriven
  • 1 krm salt

Tomathack

  • 6 kvisttomater
  • 2,5 msk halloncidervinäger
  • 1 dl bladpersilja - hackad
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • persilja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Ingefärsgurka: Skär gurkan i tunna skivor eller hyvla med osthyvel. Blanda vinäger, socker, ingefära och salt. Rör tills sockret lösts upp. Vänd ner gurkan i lagen. Ställ svalt, ca 12 timmar.

  2. Tomathack: Halvera, kärna ur, och hacka tomaterna. Blanda tomathacket med vinäger, bladpersilja, salt och peppar. Låt stå svalt 2-3 timmar.

  3. Dela laxskivorna på mitten. Rosta sesamfröna 1-2 min i torr het panna under  omrörning. Låt svalna på hushållspapper.

  4. Blanda ost, crème fraiche, pepparrot, salt och peppar. Fördela ostblandningen på laxen och rulla ihop. Doppa rullarna i sesamfrö.

  5. Lägg laxrullarna på tallrikar och lägg gurka och tomater vid sidan om. Strö lite flingsalt och persilja över vid servering.

Vad tyckte du om receptet?