No bake pumpacheesecake - recept

En vacker cheesecake gör du med hemlagad pumpamarmelad, se recept nedan. Den här marmeladen passar fint i både cheesecake, som pålägg eller tillbehör.
Lena Söderström
No bake pumpacheesecake - recept
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 ark bakplåtspapper - ark
  • 1 form - spring med låstagbar kant, cirka 23 cm i diameter

Kexbotten

  • 300 g Maryland cookies -
  • 100 g smör - smält

Fyllning

  • 600 g cream cheese
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl marmelad - av pumpa, se separat recept
  • 1 - 2 dl florsocker
  • 4 blad gelatin

Till garnering

  • 3 dl blåbär - frysta

Pumpamarmelad - cirka 3 dl

  • 400 g pumpa
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 citron - färskpressad saft

Gör så här

  1. Klipp till bakplåtspapper till en rundel och lägg den i springformen.

  2. Finfördela kexen i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över formens botten. Ställ formen i frysen.

  3. Vispa ihop cream cheese och mascarpone i en bunke, använd elvisp. Vispa i grädden i 1/2 dl i taget. Tillsätt och vispa i cirka 2 dl av pumpamarmeladen. Sikta i florsockret och vispa ihop.

  4. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten, låt stå 5-8 minuter. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smällt dem i 1 msk vatten i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med cirka 2 dl av fyllningen. Häll sedan gelatinblandningen i bunken med fyllningen och rör ihop med elvisp. Låt stå cirka 30 minuter tills massan börjar tjockna något.

  5. Ta ut formen ur frysen. Varva fyllningen formen i två-tre lager. Skeda över resten av pumpamarmelad, lite här och där mellan lagren. Täck cheesecaken med plastfilm och ställ kallt att stelna, 5-6 timmar, gärna över natten. Frys in ca 1 timme före serveringen.

  6. Fukta rosmarinkvisten med lite vatten och doppa den sedan i strösocker. Garnera cheececaken med rosmarinkvisten.

  7. Pumpamarmelad: Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Rosta pumpan i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.

  9. Låt svalna och gröp ur allt pumpakött, kasta skalen. Mixa pumpaköttet i matberedare monterad med en kniv.

  10. Mät upp strösocker, citronsaft och pumpapurén i en liten gryta. Koka upp under omrörning och sjud sedan tills pumpavätskan kokar in och massan tjocknar till en marmelad, cirka 20 minuter. Rör om då och då.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök