”No bake” cheesecake med rabarber

Använd gärna rabarber i olika nyanser av rött och grönt för att få en fin färgblandning till garneringen.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 digestivekex
  • 100 smör
  • 0,5 tsk kanel - mald

Fyllning:

  • 2 gelatinblad
  • 500 g naturell färskost
  • 1 dl strösocker - + 1 dl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk saft från citron
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 - 4 rabarberstjälkar
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret. Blanda smöret med kexsmulorna och tillsätt kanel. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Ställ formen i kylen.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost, 1 dl socker, vaniljsocker, citronsaft- och skal. Lägg ca 2 msk kräm i en liten kastrull och värm. Ta upp gelatinbladen och smält gelatinbladen i den lilla mängden smet. Rör om tills gelatinet har lösts upp. Låt svalna något och blanda sedan ner i resten av smeten.

  3. Vispa grädden. Vänd försiktigt ner den i krämen. Häll fyllningen i pajskalet och ställ i kyl ca 8 timmar.

  4. Skär eller skala tunna och långa remsor av rabarberskalet, gärna med mandolin eller vass osthyvel. Koka vatten och 1 dl socker tills sockret har lösts upp. Lägg ner några rabarberremsor åt gången och sjud ca 30 sekunder. Ta upp och lägg dem på ett bakplåtspapper.

  5. Ta kakan ur formen. Lägg rabarberremsorna omlott ovanpå kakan. Klipp bort överflödig rabarber runt kanten. Låt stå i kylen fram till servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!