Njurtapp Rydberg  

Njurtapp Rydberg är en klassisk maträtt. Njurtappen har en kraftig god köttsmak. Köttet ska stekas snabbt i pannan, så börja steka potatis och lök.  
Johan Jureskog
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 - 800 g njurtapp
  • 8 potatisar - medelstora
  • 2 msk talg - + 2 msk
  • 1 msk smör - ev + 1 + 1 msk
  • 1 tsk salt - + 0,5 + 1 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 1 + 1 krm
  • 2 - 3 gula lökar
  • 2 dl öl

Senapsgrädde

  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 msk senapspulver - brunt
  • 1,5 msk senapspulver - Colemans

Tillbehör

  • 4 äggulor

Garnering

  • kruspersilja - hackad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar och spola av dem med vatten. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Stek potatisen gyllenbruna i talg och eventuellt 1 msk smör på slutet för den goda smaken skull. Krydda med 1 tsk salt. Håll den varm.

  2. Senapsgrädde: Vispa grädden med socker, senapsfrö och senapspulver tills den blir riktigt tjock.

  3. Skala och finhacka löken. Stek löken i 1 msk smör så att den får lite färg på medelvärme, Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll på ölen och låt den koka in. Håll den varm.

  4. Putsa och skär köttet i stora kuber. Lägg 2 msk talg i en riktigt het stekpanna, vänta tills det börjar ryka. Lägg i köttet och stek hastigt så att det får fin färg, lägg eventuellt i 1 msk smör på slutet för den goda smakens skull. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  5. Servera köttet genast med potatis, lök, äggulor och senapsgrädde, gärna på varma tallrikar. Garnera med persilja och strö över lite flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!