Njurtapp Rydberg  

Njurtapp Rydberg är en klassisk maträtt. Njurtappen har en kraftig god köttsmak. Köttet ska stekas snabbt i pannan, så börja steka potatis och lök.

Johan Jureskog
Njurtapp Rydberg  
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 - 800 g njurtapp
  • 8 potatisar - medelstora
  • 2 msk talg - + 2 msk
  • 1 msk smör - ev + 1 + 1 msk
  • 1 tsk salt - + 0,5 + 1 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 1 + 1 krm
  • 2 - 3 gula lökar
  • 2 dl öl

Senapsgrädde

  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 msk senapspulver - brunt
  • 1,5 msk senapspulver - Colemans

Tillbehör

  • 4 äggulor

Garnering

  • kruspersilja - hackad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar och spola av dem med vatten. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Stek potatisen gyllenbruna i talg och eventuellt 1 msk smör på slutet för den goda smaken skull. Krydda med 1 tsk salt. Håll den varm.

  2. Senapsgrädde: Vispa grädden med socker, senapsfrö och senapspulver tills den blir riktigt tjock.

  3. Skala och finhacka löken. Stek löken i 1 msk smör så att den får lite färg på medelvärme, Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll på ölen och låt den koka in. Håll den varm.

  4. Putsa och skär köttet i stora kuber. Lägg 2 msk talg i en riktigt het stekpanna, vänta tills det börjar ryka. Lägg i köttet och stek hastigt så att det får fin färg, lägg eventuellt i 1 msk smör på slutet för den goda smakens skull. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  5. Servera köttet genast med potatis, lök, äggulor och senapsgrädde, gärna på varma tallrikar. Garnera med persilja och strö över lite flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?