Nice creamtårta

Fin tårta med chokladbotten, jordnötsglass och hallonglass. Toppas med bär, nötter och puffad quinoa.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl kokos - riven
  • 4 dl dadlar
  • 1 dl kakao
  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 msk kokosolja

Jordnötsnice cream

  • 4 bananer
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 krm salt

Hallonnice cream

  • 3 - 4 bananer
  • 225 g hallon - frysta
  • 1 dl kokosmjölk - endast den fasta kokosmassan (kokos­ mjölk är ofta separerad i förpackningen – en fetare kokosmassa och en tunnare vätska)

Chokladsås med lönnsirap

  • 1 dl lönnsirap
  • 2 msk kakao

Till garnering

  • granatäppelkärnor
  • hallon
  • gojibär
  • quinoa - puffad
  • nötter - hackade,till exempel pistaschnötter
  • ev mynta

Gör så här

  1. Botten: mixa nötterna tills de är grovhackade.

  2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop allt.

  3. Tryck ut massan i en rund springform, 20 centimeter i diameter.

  4. Jordnötsnice cream: skala och skiva bananerna. Frys in i minst 5–6 timmar.

  5. Mixa bananskivorna med jordnötssmöret och saltet.

  6. Lägg glassen på browniebotten, jämna till ytan och sätt in i frysen medan du gör hallonnice creamen.

  7. Hallonnice cream: skala och skiva bananerna. Frys in i minst 5–6 timmar.

  8. Mixa bananskivorna med hallonen och tillsätt kokos­ mjölken, mixa ihop allt.

  9. Bred ut hallonglassen på jordnötsglassen, jämna till ytan och ställ in i frysen.

  10. Tårtan är klar efter cirka 1–2 timmar.

  11. Chokladsås med lönnsirap: blanda lönnsirapen och kakaon i en kastrull, koka upp såsen och vispa ihop.

  12. Låt såsen svalna.

  13. Garnering: ta ut tårtan ur frysen cirka 15 minuter innan den ska serveras. Garnera med granatäppelkärnor, hallon, gojibär, puffad quinoa, hackade nötter och eventuellt mynta. Servera med chokladsåsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök