Nektarinflan

Serverat med lättvispad grädde blir det här läckra flanet en god dessert. Nektarinerna kan bytas ut mot persika eller aprikos.
Allt om Mat

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1 ägg

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 6 nektariner
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk aprikossylt - ev

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en matberedare. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop med händerna till en smulig massa eller blanda i matberedaren till smulor. Blanda ner ägg och arbeta ihop en smidig kladdfri deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i bottnen och på kanterna i en pajform ca 23 cm i diameter. Ställ den i kylen ca 30 min.

  2. Koka upp mjölk i en kastrull och låt den sjuda ca 5 min. Vispa ägggulor och socker luftigt i en skål Häll den heta mjölken ner i äggvispet. Häll tillbaka allt i kastrullen och blanda ner potatismjölet.

  3. Värm krämen på låg värme under vispning så att den tjocknar. När den första kokbubblan syns, häll snabbt krämen genom en finmaskig sil ner i en skål. Låt krämen svalna och blanda ner vaniljsockret.

  4. Sätt ugnen på 200°. Halvera nektarinerna och ta bort kärnan. Skär frukthalvorna i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med socker. Ställ dem mitt i ugnen ca 15 min, så att de blir mjuka och sockret lösts upp och blivit nästan karamelliserat. Ställ dem att svalna.

  5. Nagga pajskalet i bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ställ pajskalet att svalna.

  6. När alla delarna till pajen är kalla kan de sättas ihop. Bred ut den kalla vaniljkrämen i bottnen på det gräddade pajskalet. Fördela nektarinerna ovanpå och droppa över den söta saften som ev bildats. Ringla över aprikossylt. Servera nektarinflanet med lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!