Nattjästa frukostbröd med aprikoser och valnötter

Recept på nattjästa frukostbröd med aprikoser och valnötter. Låt degen jäsa i kylen över natten, så har du nybakat på nolltid till frukosten!
Allt om Mat
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 12 aprikoser - torkade
  • 1 msk torrjäst - för matbröd
  • 5 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl special
  • 1 dl valnötter - grovhackade
  • 1,5 tsk salt
  • 4 dl vatten - kallt
  • 1 msk honung

Gör så här

  1. Klipp aprikoserna i mindre bitar. Blanda aprikoser, jäst, mjöl, ­valnötter och salt. Rör ihop med ­vatten och honung i en bunke till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen över natten.

  2. Skrapa ut degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 20 x 40 cm. Vik sedan ihop den på längden.

  3. Pensla med  vatten och strö på mjöl.

  4. Sätt ugnen på 275° och ställ in en plåt. Låt degen jäsa på ­arbetsbänken 20–30 min.

  5. Skär degen i mindre bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Dra över papperet på den heta plåten.  

  6. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

  7. Kökstipset! Blandar du alla torra ingredienser i förväg i en fin burk så blir det ännu enklare att servera pinfärskt bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!