Nattjästa frallor med solros och sesam

Härliga frallor som är perfekta att baka ut på morgonen till frukost.

Åsa Swanberg
Nattjästa frallor med solros och sesam
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1 dl frön - och kärnor, t ex solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön
  • 10 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 6,5 dl vetemjöl - (390 g)
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk havssalt

Topping

  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Rosta frön och kärnor i en het stekpanna tills de har fått lite färg. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, honung och salt. Rör ihop tills allt blandats, degen ska inte knådas. Tillsätt de rostade fröna och täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek i kylen över natten.

  2.  Skrapa försiktigt ut den lösa degen på en mjölad arbetsbänk. Vik försiktigt ihop den till ett avlångt paket genom att ta tag i degens kanter och vika in dem mot mitten. Vänd skarven nedåt.

  3. Blanda ihop fröerna till toppingen i en skål. Dela degen i 8–10 bitar. Doppa snittytorna i fröblandningen och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 275°.

  4. Sätt plåten mitt i ugnen, spruta in lite vatten eller ställ en liten värmetålig skål med kallt vatten längst ner och stäng luckan. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen 15–20 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?