Nattjästa brytbröd med nötter och frön

Recept på nattjästa brytbröd med nötter och frön. Bröden får jäsa långsamt över natten och får nästan lite surdegskänsla.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 9 dl rågsikt - (495 g) + extra till utbakning

Pensling

  • vatten

Garnering

  • rågsikt
  • frön - t ex solrosfrön

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, honung, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen över natten.

  2. Skrapa ut degen på en ordentligt mjölad arbetsbänk. Dela den i åtta lika stora bitar och forma dem till små baguetter, vrid dem gärna ett varv eller två. Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Sätt ugnen på 275° och ställ in en plåt. Pensla bröden med lite vatten och strö på lite mjöl och lite frön. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min.

  4. Dra över papperet med bröden på den heta plåten och grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!