Nässelsoppa med brynt smör och ägg
Recept på nässelsoppa med brynt smör och ägg. En riktigt lyxig middagssoppa. Serveras den till förrätt räcker den till fler.
Ingredienser
-
1 l
nässlor
- färska små
-
1
vitlöksklyfta
-
1
purjolök
- liten
-
1
potatis
- mjölig
-
1 msk
smör
-
1 tärning
hönsbuljong
-
6 - 7 dl
vatten
-
1 dl
crème fraiche
-
2 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Tillbehör
-
4 skivor
vitt surdegsbröd
-
1 msk
smör
- + 1 msk
-
2
ägg
- hårdkokta
Garnering
-
shisokrasse eller vanlig krasse
- vanlig
Gör så här
-
Förväll nässlorna i rikligt med kokande lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av och skölj nässlorna i iskallt vatten för att soppan ska bli riktigt grön.
-
Skala och skiva vitlöken. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skiva potatisen. Fräs lök och potatis i smör i en gryta 2–3 min. Lägg i buljongtärningen och häll på vattnet. Sjud tills potatisen mjuknat.
-
Lägg ner nässlorna och låt dem koka med 1–2 min. Häll upp i en mixerkanna och mixa soppan slät. Fyll inte för mycket i mixern, då finns det risk att det stänker. Värm och rör ner crème fraichen. Krydda med salt och peppar.
-
Skär brödet i små tärningar och stek dem knapriga i 1 msk smör. Bryn 2 msk smör. Skala och hacka äggen. Servera ägg, brödtärningar och brynt smör till soppan. Garnera med shisokrasse.