Nässelbaguetter med dinkel

Recept på baguetter med nässlor och dinkelmjöl. Baguetterna blir extra snygga om de vrids innan gräddning.

Åsa Swanberg
Nässelbaguetter med dinkel
Foto: Åsa Swanberg

Fördeg

  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten - kallt
  • 5 dl dinkelsikt

Deg

  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten - kallt
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl nässlor - torkade

Gör så här

  1. Fördeg: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om. Tillsätt dinkelsikt och rör ihop till en slät, lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i minst 4 tim i rumstemperatur, eller i kylskåp över natten.

  2. Deg: Smula ner jästen i bunken till en köksassistent, tillsätt vattnet och rör om. Tillsätt fördegen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt salt, strösocker, vetemjöl special och nässlor och arbeta degen på låg hastighet i ca 15 min. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i ca 1 ½ tim.

  3. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i fyra delar och dra försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel, ca 30 x 15 cm. Vik in långsidorna mot varandra på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv runt sig själva, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, eller på en väl smord baguetteplåt. Strö över lite mjöl och låt bröden jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.

  4. Ställ in plåten mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen efter 10 min till 200 grader och grädda bröden i ytterligare 20 min. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?