Nässel- och citronkakor

Degen arbetas snabbt ihop och rullas till bollar som smälter ut fint

Åsa Swanberg
Nässel- och citronkakor
Foto: ASA SWANBERG SWANBERG PROD. / ASA SWANBERG

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 citron - skal + 2 msk pressad saft
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl nässlor - torkade

Topping

  • 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Skrubba citronen, riv skalet och pressa saften ur halva, ca 2 msk. Vispa ner det i smeten.

  2. Rör ner vetemjöl, bakpulver och torkade nässlor och arbeta ihop till en ganska lös deg.

  3. Forma degen till bollar och rulla dem i florsocker. Lägg dem glest på två plåtar med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?