Mustbröd

Recept på ett saftigt bröd med mustig smak. Baka gärna dubbel sats.
Recept på mustbröd - gott julbröd med julmust i degen.
Recept på mustbröd - gott julbröd med julmust i degen. Foto: Ulrika Ekblom

Mustbröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl julmust
  • 2 tsk fänkål - stött
  • 2 tsk anis - stött
  • 1 tsk kummin - stött
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 9 - 10 dl vetemjöl special - (540-600 g)
  • 5 dl rågsikt - (275 g)
  • 1 msk salt

Garnering

  • 1 tsk grovt salt
  • 1 tsk kummin - hel
  • 2 tsk vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm musten till fingervarmt, 37 grader. Häll musten över jästen och rör tills den lösts upp.

  2. Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl, spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen i hushållsmaskin ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk ca 45 min.

  3. Häll upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till ett -avlångt bröd utan att knåda den. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 25 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Skär skåror i brödet med kniv. Pensla med vatten och strö över grovt salt, kummin och mjöl.

  5. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen tillsammans med 2 dl vatten som hälls på ugnens botten. Stäng luckan snabbt. Grädda ca 40 min. Låt brödet svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!