Musslor med gorgonzola

Musslor med gorgonzola är klimatsmart mat. Ädelosten ska inte ta över smakerna utan bara lyfta rätten. ­Receptet är lätt att dubbla om ni är fyra personer.
Musslor med gorgonzola
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g gorgonzolaost
  • 2 msk bladpersilja - finhackad

Tillbehör

  • surdegsbröd - vitt

Gör så här

  1. Skrubba och skölj musslorna. Kasta de musslor som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken.

  2. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot. Fräs lök och morot i smör. Häll på vin och grädde och koka upp. Skär gorgonzolan i bitar.

  3. Tillsätt musslorna och lägg på locket. Koka häftigt ca 1 minut och vänd om försiktigt med en slev.

  4. Blanda ner gorgonzolan. Koka färdigt musslorna, det tar 4–5 min. Strö över persiljan. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?