Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème
Jäsning: 10 timmar
I ugn: 1 timme
Aktiv tid c:a 1 timme och 30 minuter
Munk med kanderad äppelsnurra och luftig vaniljcrème är en dessertdröm för alla äppelälskare. Välj gärna svenska sötsyrliga Ingrid Marie till snurra och kompott.
Ingredienser
-
150 g
vetemjöl
- (2,5 dl)
-
1,5 msk
strösocker
-
1 krm
salt
-
4 msk
vatten
- kallt
-
2 msk
rapsolja
-
6 g
jäst
Fritering
-
5 dl
rapsolja
Garnering
-
strösocker
Äppelkompott
-
4
äpplen
- syrliga
-
1 dl
strösocker
-
0,5 dl
citron
- pressad
Vaniljcrème
-
0,5
vaniljstång
-
3
äggulor
-
2,5 dl
vispgrädde
- + 2,5 dl
-
0,5 dl
strösocker
-
1 msk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
Karamelliserad äppelsnurra
-
4
äpplen
-
100 g
smör
-
3 dl
strösocker
-
2 msk
olivolja
Gör så här
-
Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt vatten, olja och jäst och arbeta ihop till en smidig och glansig deg. Tryck ut degen i en oljad form och täck med plastfolie. Låt jäsa i kylen ca 8 timmar.
-
Kompott: Skala eventuellt äpplena. Kärna ur dem och skär i klyftor och bitar. Koka upp socker och citronsaft. Lägg i äpplen och låt sjuda utan lock på låg värma 5–10 min. Låt kallna.
-
Vaniljcrème: Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt äggulor, 2 1/2 dl vispgrädde, socker och majsstärkelse. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat. Ta upp vanilj-stången och kasta bort den. Låt crèmen kallna.
-
Karamelliserad äppelsnurra: Smält sockret i en kastrull på medelvärme tills det fått en djup brun färg. Ta kastrullen från värman och rör i smöret. Fördela smeten i 8 låga silikonmuffinsformar. Häll olja på den stelnade karamellen.
-
Sätt ugnen på 160°. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt på mandolin. Lägg skivorna omlott i högar i formarna. Pensla äpplena med olja.
-
Grädda äppelsnurrorna mitt i ugnen ca 1 timme. Ta dem ur ugnen och lägg på en skärbräda med en tyngd på så att de hamnar under press. Låt kallna.
-
Ta munkdegen ur kylen. Kalva ut till en ca 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Halvera dem på mitten så att det bildas halvmånar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
-
Vispa 2 1/2 dl grädde till fast skum och vänd ner i vaniljcrèmen.
-
Hetta upp oljan till fritering till 175°. Fritera munkarna tills de är gyllen-bruna. Ta upp dem med hålslev och vänd dem i strösocker.
-
Lägg upp äppelsnurror, munkar och kompott på tallrikar. Servera med vanilj-crème.