Muffins med bladspenat och solrosfrön

Jättegoda matmuffins till buffé eller picknick. Baka dubbel sats och frys in till nästa tillfälle!

Allt om Mat
Muffins med bladspenat och solrosfrön
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 burk kesella - 10% (250 g)
  • 2 msk sirap - ljus
  • 3 ägg
  • 0,5 dl vatten - kallt

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 100 g bladspenat

Garnering

  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Fräs löken i  smör och olja i en stekpanna tills den börjar mjukna. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare 1 minut. Låt fyllningen kallna.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tärna smöret och smula ner det i mjölblandningen. Tillsätt kesella, sirap, ägg och vatten och blanda snabbt ihop till en tjock smet.

  3. Fördela smeten i en smord muffinspanna.  Lägg fyllning på toppen, strö över solrosfrön.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 25 min. Lossa muffinsen från pannan och låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?