Muffins med äpple, lakrits och maräng

Saftiga muffins med lätt krisp av vallmofrön. Äppelsorten Summer red ger kompotten frisk och syrlig smak och äppelköttet behåller sin vita färg vid kokning. Lakritskrisp säljs på bakavdelningen av märket Odense.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl special - (240 g)
  • 1,5 msk blå vallmofrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk

Äppelkompott

  • 500 g äpplen - gärna Summer red
  • 0,5 tsk kardemumma - hel
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 msk citron - pressad

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor - (125 g)
  • 2,25 dl strösocker - (210 g)
  • 0,5 dl vatten - (50 g)

Tillbehör

  • 1 msk lakritskrisp

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora tärningar. Lägg dem i en kastrull. Stöt kardemumman i mortel. Blanda ner kardemumma, socker och citron i kastrullen. Koka tills äpplena har mjuknat men inte blivit mos, ca 3 min. Låt kallna. 

  2. Sätt ugnen på 200°. Blanda samman mjöl, vallmofrön, vaniljpulver, bakpulver och salt.

  3. Vispa smör och socker pösigt med elvisp.  Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Vispa i mjölken, lite i taget.  Sikta i de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i stabila muffinsformar med hjälp av två skedar till hälften i formarna.

  4. Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.

  5. Gröp ur ett hål mitt på muffinsen med en tesked, fyll med kompott.

  6. Maräng: Koka socker och vatten till 122°.  Vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning med elvisp. Vispa tills smeten svalnat och är glansig. Fyll marängsmeten i en spritspåse med tyll. Spritsa marängen i en ring runt kompotten. Lägg mer kompott i marängringen.

  7. Bränn av marängen med en gasolbrännare. Strö över lakritskrisp och servera.

Vad tyckte du om receptet?