Mozzarellasallad med tomatkräm

Mozzarellasallad med härlig tomatkräm. Blir det tomatkräm över är den jättegod att servera till grillat, både kött, fisk, kyckling och grönt.

Caroline Hofberg
Mozzarellasallad med tomatkräm
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4 mozzarellaostar - (à 125 g)
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 citron
  • 0,75 dl olivolja
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 kruka basilika
  • 50 g rucola
  • 1 dl svarta oliver

Tomatkräm, 4 dl

  • 350 g tomater
  • 1 dl soltorkade tomater - i marinad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Kärna eventuellt ur och finhacka chilin. Behåller du kärnorna får du mer hetta. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda chilin med citronskal, olja, vinäger, salt och peppar.

  2. Låt osten rinna av och skär den i skivor. Lägg osten på ett fat och ringla över marinaden. Låt stå och dra i rumstemperatur ca 20 min.

  3. Tomatkräm: Halvera, kärna ur och fintärna tomaterna. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Hacka basilikan.

  4. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Krydda med salt och peppar.  

  5. Lägg basilikablad, rucola och oliver på osten. Servera med tomatkräm och bröd. 

Vad tyckte du om receptet?