Moutabal – grillad aubergineröra

Moutabal – grillad aubergineröra har en härligt rökig smak. Det går också bra att  bryna auberginerna runtom i het panna och låta dem bli mjuka i ugnen på en plåt, 250° ca 30 min. Skalen ska bli nästintill svarta och innanmätet helt mjukt. Röran går utmärkt att göra dagen före festen.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3 auberginer - medelstora
  • 3 msk tahini (sesampasta) - (sesampasta)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk paprikapulver - rökt
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,25 granatäpple
  • 2 msk pinjenötter
  • örter - t ex mynta, dill

Gör så här

  1. Picka auberginerna och lägg dem på grillen på indirekt värme (vid sidan av glöden). Grilla dem under lock ca 30 min tills de är mjuka och nästan svarta. Vänd dem då och då. Låt svalna.

  2. Ta bort skalen från auberginen. Gröp ur innanmätet och mixa med tahini, pressad vitlök, citronsaft, paprikapulver, 1 msk olja och salt till en slät kräm. Låt lite tuggmotstånd finnas kvar. Lägg upp i en skål.

  3. Halvera och pilla ut grantäppelkärnorna. Rosta pinjenötterna i en stekpanna tills de fått fin färg.

  4. Garnera röran med granatäpple, pinjenötter, örter och ringla över 1 msk olja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!